Het komt steeds vaker voor dat ex-partners weigeren alimentatie te betalen. Welke instrumenten staan tot jouw beschikking om toch je recht te halen?
Het is een groeiend probleem: de rechter heeft de alimentatie vastgesteld, maar de betalingen blijven uit omdat je ex-partner niet kan of wil betalen. Natuurlijk wijs je hem/haar op zijn betaalverplichting, maar wat kun je ondernemen als dit niets uithaalt?
“Alimentatie is een zakelijke overeenkomst. Probeer daar dan ook zo zakelijk mogelijk mee om te gaan, hoe moeilijk dat soms ook is”, adviseert Leo de Bakker, directeur van het Landelijk Bureau Inning
Onderhoudsbijdragen (LBIO), dat van het ministerie van Justitie het mandaat heeft om betalingsachterstanden op het gebied van alimentatie te innen.
“Een bank gaat ook niet met de armen over elkaar zitten als je je hypotheekschuld niet aflost. Trek daarom direct aan de bel zodra een betaling uitblijft. Maak duidelijk dat het geld betaald moet worden en wat de gevolgen zijn als dat niet gebeurt.”
Achterstand inlopen
De Bakker raadt aan hier niet te lang mee te wachten. “Als de rekening te ver is opgelopen, wordt het voor je ex-partner vrijwel onmogelijk om de achterstand nog in te lopen. Bovendien is het risico dan groot dat hij of zij het geld inmiddels al aan andere zaken heeft uitgegeven. Houd daarom goed bij wat is betaald en onderneem bij problemen direct actie.”
Is je ex-partner niet te overreden alsnog te betalen en is een betalingsachterstand van één tot zes maanden ontstaan, dan kun je aankloppen bij het LBIO.
Deze organisatie biedt je ex-partner eerst de mogelijkheid om kosteloos de verschuldigde betalingen rechtstreeks aan jou te betalen. Als dat gebeurt en hij/zij binnen drie weken een betalingsbewijs kan overhandigen, wordt het dossier gesloten. Volgens De Bakker gebeurt dat bij tweederde van de meldingen.
Loonbeslag
Geeft je ex-partner geen gehoor aan dat verzoek, dan neemt het LBIO de inning over, waarbij je ex-partner bovenop de vereiste alimentatie 15 procent opslag moet betalen. Het LBIO stelt eerst een betalingsregeling voor.
Vangt zij wederom bot, dan volgen incassomaatregelen, zoals loonbeslag of inschakeling van een gerechtsdeurwaarder. Deze procedure kan enkele maanden in beslag nemen.
Als de vordering is betaald, moet je ex-partner nog minimaal zes maanden de maandelijkse alimentatie (plus de opslag van 15 procent) aan het LBIO betalen, voor het dossier wordt gesloten en de betaling weer direct naar jouw rekening kan plaatsvinden.
Verdubbeling
Blijft jouw voormalige partner daarna wederom in gebreke, dan kun je alsnog een beroep doen op het LBIO, maar dan verdubbelt de termijn waarin je ex-partner aan het LBIO vastzit. Volgens De Bakker komt deze situatie echter vrij zelden voor.
Is je partner naar het buitenland verhuisd, dan kan het LBIO via zusterorganisaties alsnog de inning regelen.
Mochten alle pogingen op niets uitlopen, dan resteren volgens De Bakker voor jou maar weinig middelen om het geld alsnog te krijgen. "Je kunt een particulier bureau inschakelen, maar dat heeft een prijs en je hebt geen garantie op een positief resultaat."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl